Khamis, 4 Ogos 2011

Masak sendiri atau beli?

Pada pendapat korang kan, masak sendiri lagi jimat ke, atau beli kat luar lagi jimat?Korang kan tahu aku duduk berdua je laki bini kat rumah, so kitorang ni jarang ler nak masak. Kalau masak pun hari Sabtu Ahad je, hari lain tu rasanya macam berbaloi beli kat luar, unless Incek Ary ada special request makanan yang dia nak makan barulah aku masak contoh macam ketam. Ketam kan mahal kalau beli kat luar, amik sekor je dah cecah RM6 seekor kalau masak sendiri boleh lah makan berekor-ekor ye tak? Sebenarnya pada aku lah kan,(org lain aku tak tahu) kalau setakat duduk berdua ni, lagi jimat beli lauk kat luar. Nasi masak sendiri. Lagi-lagi bulan puasa, beli lauk dalam rm10 tahan untuk berbuka dan sahur. Kalau hari biasa tu, sempat jugak nak masak utk makan malam. Tapi time puasa ni, tak dan nak masak. Sampai rumah pun dah pukul berapa.Mana nak masak nasi, nak masak lauk, nak masak sayur, potong bawang segala. So best solution, beli je kat luar. Cepat dan jimat. Tapi kena tengok kedai mana yang korang beli, kalau kat bazar ramadhan sekarang ni, memang lauk pauk diorang cas mahal giler-giler. Ada ke member aku beli kerabu perut rm3, perut tu dlm 5 keping je dia letak.tu pun potongan yang kecik. Memang cepat kaya lah makcik tu meniaga kalau gitu cara dia. macam aku, kalau nak beli lauk, memang dah ada tempat spesel yang murah, sedap, dan banyak. Everytime rasa tak nak masak je, gerai akak tu lah yang aku tuju. Selalunya kalau beli dalam 4 jenis lauk pauk bawah rm10 je harga dia. Pastu kuantiti dia banyak. Memang aku doakan makcik ni sentiasa murah rezeki dia..Amin..

Lauk pauk berbuka semalam yang aku beli dekat gerai akak tu, Udang sambal RM2, tempe goreng sambal RM2, gulai nangka RM2, Daging rendang RM3. Alhamdulillah, selamat makan untuk buka puasa dan sahur. Kalau pergi Bazar ramadhan ni, kena banyakkan wasatiyah kalau tak habis semua makanan laki aku nak beli.. Nafsu orang tengah lapar le katakan. Sebab tu kalau pergi bazar ramadhan, dia kena bawak aku. Atleast aku boleh tolong ingatkan dia kalau dia beli lebih-lebih."Membazir amalan syaitan bang!"hihihi...

33 ulasan:

Nini Hartini berkata...

kalau pd pandangan saya, masak sendiri lebih jimat. sy pun duduk berdua dgn suami.

kalau beli ayam seekor rm18, daging rm9, sayur2 rm5 total = rm32 untuk seminggu... beras akn beli 1 kampit terus.

tp klu beli luar, rm9x7hari =RM 63.00 .. fuhhh pokai. hehe...

ini pandangan saya lah. hehe

Qaseeh Tolia berkata...

Akak pun ada buat entry pasal Makan Beli ni.. Tak tau la kan..Tapi masa yg membataskan segalanyer.. Cuma kedai yg akak beli tu mahal la sikit

NUNU EERA berkata...

klu family kecik better bli je kot sbb nk bli brg2 utk msk mkn 3 org mahal jgk.. bli lebih jimat wang n masa.. ;)

DaZzlingLilLy berkata...

i pun berdua..mmg lagi jimat beli jer..masak time weekend or time rajin kalo ada semua bahan dlm freezer

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

aku berbuka air n kueh jew...
nak tempe goreng...

diyan berkata...

pada pendapat diyan :(even tak kwen lagi ) hee

lebih baik masak sendiri la sis ,sebab air tangan isteri lebih baik dari makan air tgn orang luar
kdg2 peniaga di bazar tak puasa ,so tak baik la untuk kita makan dari hasil air tgn diorang . (ini dyan dengar dari ceramah )
apa apa pon makan biar yang halal :D

qellissa berkata...

@Nini HartiniMasalahnya tini, kena kira kos letrik segala tu, minyak masak lagi..hihihi(ayat xnak masak mmg camni) sebenarnya ni pendapat masing2 kan..Macam lissa x pandai sgt nak masak memasak so nak bajet2 tu susah.kadang2 belibahan mentah segala, tp end up x masak sebab masa xde.sebab tu more prefer beli luar.=)

qellissa berkata...

@diyan hai Diyan memang air tangan isteri lagi baik kan, tapi sis tak dan nak masak sedap2 utk suami..=) kalau sabtu ahad tu memang masa terluang banyak boleh lah pikir nak masak apa..tp klu weekdays ni susah sikit nak masak.kang org lain dah berbuka sis masih didapur ..hihihi

m!3yr4h_LolLy berkata...

murah tol ! kan bagus lau ade peniaga yg murah ati camnie. nie tak tau nak cekik darah je.

selamat berpose !

perondajaketbiru74 berkata...

hmmmm terpulang kepada diri dan masa yang ada. Kdg2 kita pun sama2 kerja so mb weekend jer baru dapat masak. Tapi pada gua lagi elok masak sndri wapun lauk simple sebab kita tahu kebersihan masakkan kita tu dan memang jimat.

de_kerinchi berkata...

assalamualaikum,

bergantung pada kuantiti orang kalau setakat berdua atau bertiga baik beli jarr lagi jimat...kena kira kos air elektrik gas dll....tapi hujung minggu tu sesekali masak ler...bagi merapatkan kasih sayang suami isteri..tapi kena tengok tangki juga kalau besar , kena lah masak yer,...heheheh

Izan Ishak berkata...

yelah qellissa...ikut cara masing2 kan.pada kak izan kalau berdua cam uoll, lebih baik beli aje jimat masa n tenaga. lagipun kedai tu harganya tak mahal sgt kan...*teringin nak tempe grg sambal tu...lap air liur jap!

kalau cam kak izan ni mmg kena masak sbb ada 4 hero kecik + 1 hero besar.. n weekend gantung periuk sbb berbuka kat luar biasanya...hehe

POSH76 berkata...

mmg rugi kalau masak if berdua jer...so just masak2 simple..sbb tak lalu sgt nak makan lauk param ni

Mario berkata...

yela mmg jimat klu masak sendiri... klu berdua je mungkin mcm tak bebaloi plk nak masak2 ek tp kdg2 klu beli dpt lauk tak sedap...tu yg jadi serik nk beli2 ni...

Pure Mahabbah Fillah berkata...

assalam...

awk sy dtg nie...

tq sb sdi dtg blog sy...


bg sy msk sndr lney baek dr bli..

laen la klu kita x smpt or teringin sgt2 nk mkn makanan luar...

salam ramadhan ya awk...

Shiela Latif berkata...

tak salah kalau beli pun kalau murah n sedap...manalah ada masa nak masak kalau kerja, memang tak sempat...dulu i gitu gak babe...beli jer tak penah masak bulan puasa masa i kerja...sah2 tak sempat...hihihi

Nazsabrina Iman Zulfikar berkata...

kalau duk berdua baik beli je sis. unless kalau memenda special request.

Nazsabrina Iman Zulfikar berkata...

kalau duk berdua baik beli je sis. unless kalau memenda special request.

Nazsabrina Iman Zulfikar berkata...

hehehhe tapi part shopping...hehehehhehehe sapa ek yg berlebihan? sis ke abang ary :P

qellissa berkata...

@Nazsabrina Iman Zulfikar kalau bab shopping tu tak dinafikan memang akk ler yg lelebih..hihihi..masa tu da ilang da ayat membazir amalan syaitan..huhuhu

Odah + One = OdahOne berkata...

kalau duduk b2 better beli jek lagi jimat...jimat masa & tenaga...tapi sekali-sekala berbuka weekend tu masaklah utk husband...barulh best mkn hasil mskkn istri...

RerameUngu berkata...

hehehe..sy plak dah dok sorang2 ni lagi suka masak sndri.. kalau bleh nak elak beli kat luar je..dah muak kot makan kat luar. pd sy jimat jugak kalau msk sndri dri beli luar..hehehe

Kay Masingan berkata...

masak lebih jimat lah...setakat ini x pernah lagi beli juadah berbuka kat bazaar...

hi salam kenal

CiK QiQi berkata...

tapi pade qiqi...sme cam qellisa gak..bdua ngan suami, qiqi masak sendiri. even mse sgt2 sikit, tapi qiqi nak masak sendiri gak. sebab qiqi da jnji ngn diri sndiri kalo bole bile da kwin ni nak bagi makan suami ngn masakn sendiri even xle sesedap chef wan masak..huhuhuh.

n untuk pgthuan sis, qiqi masak mmg ckup2, so mmg xde ruginye. rsenye lebei jimat la masak sndri..ikan 4 ekor rm 2...cbe beli..idaknye dpt rm 2 utk 4 ekor.huhuuh....

tapi masing2 de pndpt masing2 kn...hehee...qiqi skadar kngsi pnglmn^_^

tp mmg murah gk la tmpt qellisa bli..kalo sini beli..adoyai...tu maleh beli..huhuh

Dawia.Honeyputri berkata...

Selamat berpuasa.. masak sendiri lagi puas hati :)

Afiq Din berkata...

masak sendiri...
tpi kne byk praktis la sblm pose...
time pose n klu masak xsedap kang susah gak

Cik Puan Peah berkata...

i pn dok berdue gk cm u...i rse depends la...klu dpt kedai yg murah gile cm akak 2 rse lg worth it beli...tp kt shah alam ni mahal bebenauuuu..naik tnsion..sbb mak i lak jenis rajen sponsor brg mntah...so i masak je la simple2 pn..hihi..tp bile malas menguasai diri..mmg beli ler...huhu..kn best klu ade maid tolong kupas bwg siang ikan bebagai...kite masak je kan kan...)ok saye berangan):)

Cik Bell berkata...

better masak sendiri kot..
lebih jimat..hehe.

apa2 pun terpulang kpada diri masing2..
huhu ;)

miss nafira(myeryn) berkata...

sy xde encik suami lg.tapi rasanya kalo stakat berdua beli je lg jimat..hehe
salam kenal.jemput lawat ye

misznanarizal berkata...

amiin..moga2 murah rezeki makcik tu...bila peniaga bermurah ngn pelanggan, insyaAllah rezeki dia kan bertambah2 murah..tp byk yg kedekut..dh xsdap mahal plak..diowang ni pon akan dpt doa jgak..doa supaya bankrap.hahaha

A D I A berkata...

kalau i lah, kalau takat berdua je lagi ekonomi kalau beli. tapi lagi sedap kalau masak sendri. tapi i takde experience lagi masak sendri untuk berdua dibulan puasa. so tak berani nak kasi suggestion hehe.

ILA HonEyBuNNy berkata...

masak sendri lebih jimat kan..

udang sambl tu nampak sedapp la..murah lak tu rm2....

Cik Ina Do do Cheng berkata...

cik ina cakap ngan orang yang niaga, kita ni berniaga cam sedekah. cik ina berniaga suka amalkan cam tu. jangan risau rezeki kita bertambah kalau bersedekah cam tu.

Related Posts with Thumbnails