Isnin, 20 Jun 2011

Baby hilang dalam perut?

*gambar sekadar hiasan semata*

Korang pernah dengar tak kes-kes baby hilang dalam perut?mesti pernahkan? Selama ni aku pernah dengar kes-kes macam ni, tapi antara percaya atau tak. Macam mana baby yg kita kandung dalam perut selama 6,7 bulan tetiba boleh hilang dalam masa satu malam. Macam tak boleh diterima dengan akal yang waraskan? But believe me it is true! It happened to one of my bestfriend baru-baru ni.She was supposed to give birth on 1st of July this year.Kiranya lagi berapa minggu je kan? Tp, tak disangka-sangka tiba-tiba baby dalam kandungan which is about 8 months tu dah takde dalam kandungan.All that she know, one day(last 2 weeks) masa dia bangun dari tido dia rasa satu badan sengal-sengal but she didn't expect anything worse pun. So the next day tu she went for usual medical check up (yelah dah 8 bulan mestilah ada check up kan) then doctor tu pelik dan terkejut bila scan kantung rahim dia tu dah kosong
, terus refer dia ke specialist and after done all the checkup for the second time mmg sah kantung rahim dia dah kosong..Miracle isn't it? Doctor klasifikasikan ia sebagai False Positive pregnancy. Coz she said kalau meninggal then mana jasadnya..So doctor pun ckp gugur dalam bahasa senang faham lah.Korang dapat bayangkan tak perasaan seorg ibu yang tiba-tiba dapat tahu kandungan dia dah takde.Abis selama ni yang dia bawak tu ape? siap scan semua mmg ada baby, then dalam masa satu hari je boleh hilang. Kalau meninggal dalam perut atleast dia tau mana kubur anak dia. Ni tidak, hilang macam tu je.dan perut dia pun makin hari makin susut, tp takde lah terus kempis masih nampak buncitnya cuma dah tak nampak mcm org mengandung.Masa dia beritahu apa yang terjadi pada dia, i was really shocked and air mata aku tak berhenti mengalir.Aku rasa sedih sgt coz i knew how hard she tried to have a baby same like me. So i'm kinda happy for her when she told me that she is pregnant. Rasa tak sabar to be a fairy godmother to her baby. Tup-tup jadi macam ni of course lah aku sedih sgt-sgt.Tapi kuasa Allah, kita tak dapat menolak apa yang DIA dah tentukan kepada setiap hambanya. Sedangkan aku ni bestfriend dia pon boleh sedih nak mamposss giler bila dengar berita tu, apatah lagi dia yang mengandungkan baby tu.Mesti lagi sedihkan?Dan aku sebagai kawan harap sangat hopefully ko tabah hadapi dugaan ni.Mmg kitorg tak rasa apa yg ko rasa, kepedihan, keperitan yg ko alami.Tapi kitorg tumpang bersedih atas apa yg terjadi.And I love you so much .Semoga dengan ujian ni ko akan jadi lebih tabah dan kuat semangat. Sekarang kawan aku ni tgh berubat kat Darussyifa, aku tak tahu apa kesudahannya just pray for the best for her.And ustaz yang rawat dia ckp possibility utk dapat baby tu balik mmg takde sebab baby tu dah hidup di *alam lain*. Wallahualam.


p/s: sape kat sini yang pernah alami benda ni? sebenarnya apa yg berlaku ye?Teringin sangat nak tahu..

17 ulasan:

cucu umie berkata...

kecian yer dekat dia..harap dia boleh bersbar denga dugaan nie..incya-Allah ad yang lain untuk dia nty...

Shiela Latif berkata...

pernah dengar cerita macam ni....:(
sedih lak i baca...
tapi tindakan kawan u gi berubat kat darussyifa tu memang bagus..
semoga dia cepat2 sembuh

waRDah a.k.a QiQi berkata...

salam...
oh dear... kesian sgt bestfren u..

my cuzzy pon penah alami kes ni last year...

lagi parah bila diorang ni sedar yg bayi tu hilang 20 days after the date yg die sepatutnya bersalin sbb kak spupu ni x bersalin2 jugak...

Allahu Akbar.... He knows everything that is hidden n shown to our limited senses n knowledge...

then, die pon went to darussyifa' jugak.... n ustaz tu ckp, yg dia ni ade terikat dgn saka, or something like that laa.. xsure sgt bout that...

lagi 1, aftr diorang recall, kak spupu ni pernah pegi kat tukang urut ikut husband die... then tukang urut tu ade pegang perut die... so, kaitannya mcm, tukang urut tu ada bce2, nk amek baby lam perot tu.....

Again, Allah knows the truth..

cumanya, ibu mengandung ni, antr golongan yg perlu banyakkan masa dekatkn diri dengan Allah sbb syaitan ni mmg suka sgt ganggu ibu mengandung... solat jgn tinggal... Quran, bacalah tiap2 hari.. kalau x mampu, psg je kaset2, mp3 bacaan Quran.. byk dh ada skrg ni kat tenet... kalau mampu, al-Ma'thurat baca setiap pg & ptg.... paling mudah, zikir sentiasa... insya Allah, Allah akn lindungi

jgn trlalu bersuka-ria... jgn keluar waktu maghrib, balik pulak lewat mlm... suami pon kena amalkan jugak...

lagi 1, dlm usuluddin, makhluk ni disebut sebagai 'MUMKIINUL WUJUD' @ possible existence, yg mana, tak pasti lg akn kewujudannya.. hanya Allah je yg tahu rahsia tu...
kita manusia, hanya perlu usaha, tawakkal & redha je dgn takdir..

lastly, smoga ur bestfren tu kuat hadapi semua ni.. insya Allah, Allah sntiasa bersama dia.. :)

lg 1, suka Wardah nak igtkan, bilamana Allah beri kita ujian, tu tandanya, Dia sygkn kita, nk kita kembali semula pd Dia... Allahu Ta'ala A'lam... ^_______^

M a W a D D a H berkata...

sedihnya bila dengar kisah nie...sebelum2 ni just terbace dlm mastika je...huhu..

rahsia ghaib sush nak diramalkan...ntah la..

hope kawan qellissa tu tabah hadapi semua nie...

Nashays berkata...

hye qell,
medically, keadaan ni die panggil as pseudopregnancy which is mmg ada terjadi..dah ngandung 5-6 bulan tetiba baby hilang..

samada baby tu x formed betul2, cacat or sebenarnya yg die tgk selama ni adalah mcm cyst bukan baby..ble dah xde tu yg dikatakan gugur..

lgpon benda ni psikologi esp org yg bharap nak sgt anak kan..so ble die rs mcm missed period, perut besar, breast besar mula laa die rs die pregnant, upt pon x accurate sgt ikut jugak hormon..boleh berlaku..tang scan ade nadi tu semua kadang tu pulse die sendiri..

ntah laa qell, tu pandangan medikal tp kn pcy gak benda2 ghaib ni erk..
anggap je laa belum rezeki or Allah nak bg yg lebih baik..
Smg kawan ko tabah..

missxidi berkata...

sedara xidi pon ada kene gak cmni...dia siap mimpi bunian ckp thnx sbb tolong pregnantkan ank dia!

DaZzlingLilLy berkata...

ada kawan pernah alami dua kali berturut2..dugaan utk diorang agaknya..mmg sedih sgt kan..kita hanya mampu berdoa yg terbaik utk dia..

Odah + One = OdahOne berkata...

pernah dgr kes2 mcm ni...kdg2 macam tak boleh dterima akal or org pnggil kes x-files...anyway suka dgn jawapan dr Nashays & waRDah a.k.a QiQi...Nashays dah bg jwpn dari sudut sains & waRDah pulak dah kupas dari sudut mistik & islamik...dua2 ada kebenarannya & dua2 jawapan kita boleh terima...lagipun bukan kita jek yg duduk dlm dunia ni...kita tggl bsama-sama dgn syaitan & jin...setan of courselah sntiasa nak ganggu anak cucu cicit nabi adam mcm yg dlm al quran sebut...ini boleh jd pngajaran bg ibu yg mngandung better siapkan diri zahir & batin sebelum kahwin n sebelum pregnant...takziah buat bestfren qelissa...OdahOne pnh gak pergi berubat kat darus syifa & pusat2 pengubatan islam yg lain...mcm2 kes yg kitaorg jmpa...dunia akhir zmn banda2 mcm ni akn lebih kerap blaku...

Mario berkata...

sediahnya...harap2 kawan sis bersabar...

wadud@duad berkata...

innalillah.. Allah maha mengetahui.. betol tuh kak, saya pon sedey mood jer baca n3 akak.. huuhuh.. musti giler tensen bila tau berita macam tuh.. alahai..

Aida Omar berkata...

sedeh nye.. x dpt bayang kan kalau sy plak berada kt tmpt die..berharap nk kn anak..

mungkin ada hikmahnye nie dari Allah..pernah dgr kes ini tp x pernah terjadi dekat dpn mata la.

Bui Idzra Ryn berkata...

mak sedara bui pun pernah alami kes mcm ni..tiba2 baby boleh hilang dlm perut..dah lah byk kali..rs nya dlm 3x..lepas 3x tu baru lah dia dpt baby mcm biasa..sekarang dh 3 anak dia..yg pasal saka tu,betul rsnya sebab mak dia tu ada pelihara sesuatu..wallahualam...

~ Lady ell ~ berkata...

banyak dah dengar kes mcm ni.Ell sendiri ada sepupu yg pernah alamai.n wardah is rite...banyak dekatkan diri pada Allah..syaitan mmg suka ganggu org2 lemah n ank2 kecil.

rasanya ell pernah post n3 mcm ni kat blog.search 'bayi hilang dalam kandungan'

Mawar Berduri berkata...

aku tak dapat bayangkan jika benda ini berlaku dgn aku.. sampaikan takziah untuk dia..

Farhana Jafri berkata...

prnah dgr psal ni tp org sekeliling xprnah jd lg la.. hmpir jadi actually.. tp slamat sbb buat pndinding kat kndungan tu.. slaluny jdi sbb saka or bunian..

jemput singgah ANASAURUS :)

mommyYen berkata...

OMG..sedih yg amat baca ni,semoga dia tabah dan terus kuat.sungguh besar dugaan dia kan..

Ema Razali berkata...

sedihnyeee :'(

Related Posts with Thumbnails