Sabtu, 8 Januari 2011

Nak Pakai Debit Kad Lah...

Sapa kat cni yang pakai kredit kad? Angkat tangan jap, aku nak banci ni..Korang tak payah angkat tangan pon aku dah tau da, mesti kebanyakkan dari kita ni pakai kredit kad. Betul tak? Tapi apa tujuan korang pakai kredit kad eh?
A) saje nak berhutang sebab duit banyak sgt tak tau nak bg kat sapa..(kalau da byk duit baik bg kat aku jek...)
B) saja nak menunjuk2 yg kita ni kelasss coz ade kredit kad..(kelass ke?)
C) suka-suka apply, tak sangka pulak boleh lepas..(10 borang yg apply 10 10 lepas..hah, amik kau sepuluh kedit kad..mcm2 boleh beli..)
D) senang klu nak beli kat court mammoth, xde interest beb!
E) suka freebies dgn point yg ditawarkan pihak bank. (Boleh dpt pen free, jam free dgn mcm2 lagi lah yg free dgn syarat collect points banyak2.)
F) senang nak isi minyak tak yah beratur swipe jek kat pam ( tu aku lah tuh)
G) senang nak beli barang kat ebay guna paypal ( tu pon cam aku jek)
Apa-apa pon alasan korang, mesti ada sebab kan korang apply kredit kad. Janji bayar, jgn sampai tak byr.kang free free je dpt title muflis. Daripada apply kredit kad, apa kata ikut cadangan aku.Kita pakat ramai2 pakai DEBIT KAD pulak.. Macam aku pon dulu suka pakai kredit kad, bila pakai kredit kad ni rasa semua benda nak dibeli. Yelah tak payah pikir ada duit ke tak, swipe jelah kad pas tu tiap2 bulan byr minimum jek..Lambat laun abislah utang tu ye tak? Tapi i learn my lesson from what i did before.. so skrg ni Kad kredit aku Incik Ary yang pegang, coz dia dah tau perangai bini dia yg tak semenggah ni. Kalau dia takde, suka suki aku jek nak swipe, pastu akhir bulan bil bg kat dia..Lama2 botak lah Laki aku tu..hahaha So sempena tahun baru ni aku da nekad taknak swipe kredit kad, aku nak swipe DEBIT KAD pulak..Senang, ader duit swipe, takde duit buat jelah muke seposen terkulat2 tgk barang tu..
Amacam, berani tak nak gunting kad korang cenggini?hahaha

Then, one of my friend cadangkan aku guna debit kad alliance younique. Coz katanya kad ni baguslah, byk benefitlah dan byk lg lah kelebihan yg dia ushar kat aku. So aku pon pg lah kat website Alliance bank. Kalau korang yg da ada Kad kredit Younique, mesti tahu kan yang Kad ni kita boleh letak gambar2 yg kita nak? So aku pon upload lah gambar aku yg agak comel utk ditepek kat kad aku tu nanti. Da siap upload gambar, isi borang dan bg fotostat ic tros fax kat Alliance bank, as easy as ABC...Dlm masa 2 hari dapat pengesahan dari Alliance bank yg gambar aku upload tu da approved.So sekarang aku tgh tggu lah kad debit aku tu. Jom tgk gambar yg aku pertaruhkan utk kad debit aku tuh..
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Amacam? cun tak kad aku? aku siap guna widdlytinks.com nak setting gambar aku tu..hahaha..yang nama Lady qellissa tu aku saja je bubuh..takkan lah kat kad aku nak letak Lady qellissa. Kang glemer pulak..

p/s: sape2 yg teruja nak bertukar gaya hidup mcm aku ni, meh lah ramai2 kita pakai Debit kad ye utk mengelakkan keberhutangan..Ni aku selitkan doa supaya kita tak terbeban dengan hutang..amin.........

“Ya Allah, Ya Tuhan ku, aku berlindung dengan Mu dari bebanan hutang yang berat dan dari kekerasan orang yang kejam”.

20 ulasan:

ch@ berkata...

debit kad? pastu nak guna macam mana? hiii. comel betul boleh letak gambar sendiri, kalau kita nak letak gambar selain dari gambar sendiri? boleh? =)

zulkbo berkata...

salam..
berbelanjalah
ikut kemampuan..
molek sangat kalau
dah potong CC tu..

qellissa berkata...

@ch@ Debit kad tu time nak guna top up lah duit dalamkad tu..kan senang..Boleh...letak gambar pemandangan ke, gambar cik oni ke, semua boleh..jgn ltk gambar i sudah..hahaha

qellissa berkata...

@zulkbo Salam bang, betul tu, berbelanja ikut kemampuan bukan kenafsuan..hihihi..CC tu blum potong lg.

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Cadangan yan terbaek untuk tahun 2011. berbelanja ikut kemampuan.. akak pun pernah terjerat ngan kad kredit.sekarang dah tak de.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

ameen...
akhirnye ko dah berubah babe...
alhamdulillah....
hahaha....

black_mel berkata...

xleh nak pakai lagi..sebab x abis belajar lagi..huhu..sob3...

cha berkata...

i rasa debit kad mmg sgt2 ok dr kredit kad.kwn2 i yg muda2 lg ni pn ramai pakai debit kad,tak membebankan pun

qellissa berkata...

@Cik Ina minat Do do Cheng betul tu kak, berbelanja ikut kemampuan..sebab kredit kad lah kita boleh muflis

qellissa berkata...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ alhamdullillah..amin..

qellissa berkata...

@black_mel Ape plak x bleh, janji 18 tahun ke atas dah bleh pakai debit kad..=)

qellissa berkata...

@cha Betul2debit kad memang x membebankan coz xde advance payment..kita pakai duit kita sendiri..ye tak?

Gelap berkata...

lawaaaa...
tapi sure tak leh bagi mak pinjam kad nih, pasal bukan setakat nama or signature jer tak sama..
malah muka pun tak sama!

kira keselamatan lah yek:D

oya berkata...

nk saving and nk shopping gak cane ni..hehe

A D I A berkata...

i ada satu kredit card, apply sbb suka2 je temam member, boring tunggu dia i pun apply. i rasa penting la kredit/debit card ni. takkan u nak senantiasa bawak cash berkepuk2 n sedebuk banyak2 kemana2 kan.

wah macam la selalu shopping 'sedebuk' tu.

M a W a D D a H berkata...

tak pernah ade kredit gak...

rasa macam bahaya je kalu adah pegang kredit kad...ehehe...

menarik tu kad debit leh letak gambar..femes gitu...:)

Cikidong berkata...

nak guna.. tapi mintak tlong qelisa settel kan kad kdt yang apak ada leh muahahahahahah

Rama2Ungu berkata...

ada dah kad debit..2 lagi dari diff bank..tapi still takut2 nak guna..hahaha
yg penah guna eon je utk online transaction...utk swipe2 kat soping22 ni tak penah la lagi..hehehehe

qellissa berkata...

@Gelap betul2, mcm ni takde sape yg boleh pinjam kad tu. ;)

qellissa berkata...

@oya
:a: hahaha, yg tu tak dapek nak nolong..

Related Posts with Thumbnails