Rabu, 23 Jun 2010

Online shopping etika

Pssst, korang penah tak beli barang Online? contohnya beli barang kat Ebay, lelong, mudah.my atau blogshop2 ? Aku rasa mesti antara kita penah beli kan? tapi korang penah kena tak, korang da siap bank in bagai, tp barang yg korang beli x sampai2..and the worse part is the seller MIA...

Ok kat cni aku nak kongsi ngan korang cara selamat Bershopping di alam maya.

1. Korang kena pastikan Seller tu genuine seller..maksudnya? klu korang beli barang kat ebay, lelong atau blogshop pastikan seller tu mempunyai rating yang tinggi. Baca feedback dia byk negatif ke byk positif. klu blogshop tu pastikan da ramai pembeli kat blog dia.

2. Jangan percaya dengan barang2 murah yg seller advertise..contohnya 'New in box iphone 3gs 16g' berharga 1k coz its a scam!! boleh ke dapat Iphone baru siap dgn kotak rega 1k? i dun think so..klu iphone china set bleh lah dapat..

3.Baca betul2 description barang tersebut/termasuk gambar saiz barang dan jugak term & conditions sebelum decide nak beli.Takut bila da dapat barang korang menyesal pulak..

4. Klu seller tu berdekatan je ngan area korang, ape kata korang wat COD je( cash on delivery) klu seller tu x nak maknanya, ader something fishy lah tu..if he is a honest seller, he will meet up with you.

5. klu korang beli barang tu dr obersee, pastikan korang bayar mnggunakan Paypal!!jgn sesekali guna western digital Union..

6. Compare barang yg korang nak beli tu dgn harga kat luar. Kalau lg mahal baik beli kat cni je( bg yg shopping brg dr Obersee). especially klu korang beli branded item, pastikan ianya authentic ( kang membazir je bayar mahal2 tp barang x ori) dan check juga samada barang yg korang nak beli tu kena duti kastam atau tak..

7. Lepas korang yakin dgn seller tu, boleh korang wat pembayaran..Jgn lupa mintak tracking number sekali bila barang da pos ye.

setakat tu je tips yg aku ingat, nanti klu ader lg aku post ea..kalau korang ader yg penah kena tipu ngan online seller, sile lah pegi report kat cni SKMM . Aku x penah kena lg setakat ni, so aku x tau aper tindakan yg akan diorg buat..cuba lah korang report..aku dapat info tu pon dari scammeralert

Ni aku nak citer, pengalaman aku pulak. Bulan 12 lepas aku ader beli 2 barang kat ebay, dengan seller from US. Aku bayar guna Paypal. Selalunya klu aku beli barang dr US barang akan sampai dlm tempoh 2 weeks approx. tp kali ni almost 1 1/2 month tak dpt2. aku pun cuak gak..bukan murah wooo, mahal tu aku byr..pastu report kat seller tu, dia kata dia da post. siap bg tracking USPS. pastu seller2 tu suruh aku report kat paypal. coz they want to refund my money.So aku pon report lah. dlm masa proses nak merefund segala tu, akhirnya aku dapat parcel2 aku tu. sorang post pd 2/12 lg sorang post pd 7/12. Rupe2nya kastam sudah hold itu barang..muahaha..nasib baik aku dapat barang aku tu. so aku ckp lah ngan seller2 tu yg aku da dpt barang and aku pon kensel report aku kat paypal. Klu aku jahat, mmg aku teruskan niat aku tu nak dpt wit refund balik..luckily aku ni seorang yg amanah, tabligh dan fatonah...

Nilah 2 barang yg aku beli kat ebay tu, tp aku dah let go kedua2 wristlet ni.




32 ulasan:

IMAN'S UMI berkata...

sETAKAT NI X PENAH LAGI + X RETI KOT...BELI ONLINE NGAN MEMBER YG MMG KENAL LA, DLM MALAYSIA GAK N MMG SAMPAI. SEKALI TU JE PUN. HEHEHE...

PuRpLeLiCiOUs LoVe berkata...

i penah gak beli barang thru on9 nie...alhamdullilah setakat nie..xda masalah la....nie pun i baru lepas buat payment tuk barang2 baby lak..huhuhu risau lak lepas baca N3 nie...harap2 dapat la nanti...walaupun murah jerk..tapi tetap duit kan...

qellissa berkata...

@IMAN'S UMI Oklah tu beb tak penah, jgn mcm i ni..da ketagih nak shopping online..muehehehe

IMAN'S UMI berkata...

EH YE KE SMPI LEH KETAGIH? ISK3...

A D I A berkata...

i selalu shopping online ni hehe tapi ebay tak penah. i nak shopping senag suh seller uruskan semua je sampai kat kastam2.

babe i serik gak la shopping dgn satu seller ni, handbag i baru je dapat after 2.5 month. lambat gila. heran i ramai shopping dgn dia.

qellissa berkata...

@IMAN'S UMI iyer, mmg leh ketagih..asal nampak je brg nak beli..maybank2u ler jwbnya..last2 bila nak kuor duit da tggal sikit..muehehe...

qellissa berkata...

@PuRpLeLiCiOUs LoVe yup dats rite, wlupun murah its our money aite..penat tu nak cari duit alih2 org senang2 je nak amik..saper tak hangen..tul x..=)

qellissa berkata...

@A D I A Adia, did u bought from seller starting with W******? klu betul, i pon same gak almost sebulan lebih baru dpt my bag..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

shopping best...
;)

qellissa berkata...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ shopping is the best theraphy!!!

FyZa berkata...

tengs 4 sharing dear..sllu gak bli on9..tp brng besa ja..mcm shawls or baju..hehe..;p

Shiela Latif berkata...

bagus u buat list nie babe...i baru jer belajar shopping on9...barang murah2 jer berani....nak beli mahal2 tak beran lagi...

selalu fikir takut kena tipu...walau lom penah kena...tapi teringin gak nak shopping on9 barang yang i suker...

satu hari try jugak la...

Ieda Al-Habsyi berkata...

taksuka beli barang makeup online, indah kabar dari rupa, kalau barang lain ok lagi :)

qellissa berkata...

@FyZayelah babe, eventho barang biasa, klu kena tipu still duit kita gak yg rugi kan...so better be cautious tau..ngeee..

A D I A berkata...

tul qell :) serik la. janji lain tapi buat lain. lama sgt tunggu i tak suka.

qellissa berkata...

@Shiela Latif xpe, u yg baru nak belajar shopping online kena hati2 tau babe, takut ader yg amik kesempatan tipu duit u plak..barang x dpat, duit plak kena kebas..bahaya tu..huhuhu

qellissa berkata...

@Ieda Al-Habsyi i x penah lg beli barang makeup online..takut makeup tu pecah masa pos..=)

qellissa berkata...

@A D I A tp mmg betul lah klu seller tu mmg lambat gilos be4 i beli shirt guess ngan dia pon lambat gak dpt..pastu li beg pon lambat.. huhuhu

zulkbo berkata...

salam..
sampai sekarang tak
berani nak beli di ebay
tak berani nak bagi acc
no credit card bila
pernah terkena sekali
kad kredit ku di gunakan
di jepun orang shopping
padahal saya tak pernah ke
sana..musyhkil..

POSH76 berkata...

I jarang nak soping online..kebanyakan indah khabar dari rupa...i rela beli yg nampak depan mata...kekadang bila kita naik hangen dgn dia2 sekali naik
hangen...who's the customer...huhu

tapi tips u kasik bagusler hehe

qellissa berkata...

@zulkbo salam bang, ish bahaya betul.. masa tu abg guna paypal ke x? so far lissa guna paypal still selamat lg.. bahaye tu klu org tau no kedit kad kita kan..

qellissa berkata...

@POSH76 hihihi, ader org suka beli offline, ader yg suka beli online..selera masing2..tp mmg betul klu kita beli online kita x dpt tgk n pegang barang tu..da beli baru dpt pegang..=p

kinsyakrn berkata...

hai..hai..hai.. akak beli o9 ok aje. tp ni nak tanya ni watpe letgo wristlet tu sontap2 ajor..

qellissa berkata...

@kinsyakrn Hai kak kin syg, ekceli masa tu wristlet tu sajer2 bid coz murah gilos pastu shipping ke malaysia pon murah..x sangka plak leh menang.. tp yk sgt wristlet yg lissa bid n menang..tu yg letgo..masa letgo tu pon lissa jual ikut rega yg lissa beli..xde mark up pon..tp murah lah dr yg jual kat blogshop...=)

NaNaJoe berkata...

ari tu my fren pon ade beli..
smpai skrg xdpt2 pon..huhuhu~~ ;9

Shiela Latif berkata...

@qellissabaik babe!! will follow ur advise :)

mintak simpang kena tipu bab2 duit2 nie...hihihi

qellissa berkata...

@NaNaJoe fren nana beli ape? kenapa lama sgt x dpt2?

sweetie2010.blogspot berkata...

Salam,

takut duit dah hantar, barang pulak tak sampai yer..dah kene tipu

NUNU EERA berkata...

xckup kyakinan lgi nk bli barg2 mahal online..

Blogger berkata...

You could be qualified to get a Apple iPhone 7.

Blogger berkata...

Quantum Binary Signals

Professional trading signals delivered to your mobile phone daily.

Start following our signals right now & gain up to 270% per day.

Blogger berkata...

Want to join additional affiliate networks?
Visit our affiliate directory to see the ultimate list of affiliate programs.

Related Posts with Thumbnails