Khamis, 19 Mei 2011

Kek Lapis Sarawak yg Yummeehhh

kalau berkunjung ke Sarawak ni, tak sah kalau tak beli kek Lapis dia..Yelah kek Lapis sarawak ni kan one of their signature delicacy for religious or cultural celebrations Contoh mcm hari Raya puasa, Christmas, Deepavali, open house, birthdays, and weddings. So memang klu pergi Sarawak wajib ye tuan puan borong kek lapis sarawak ni buat buah dada ehh silap, buah tangan utk kenkawan kat semenanjung nun. So Din pon bawak ler kitorg pergi kat rumah pengusaha kek lapis sarawak yang popular dikalangan org2 kenamaan dan artis2 Malaysia.Ramai tu artis beli kek kat tempat dia ni patut lah keta mahal menjalar depan rumah dia.Kaya giler kak Dayang ni jual kek lapis..pehh

Dah sampai da kat rumah kak Dayang Salha..Ala kan aku ada citer before this yg aku pegi rumah kak dayang salha..Hah ni lah rumah dia..

kek lapis Dayang Salhah ni terletak kat Kampung Boyan, di seberang Sungai Sarawak (bertentangan dengan Hotel Holiday Inn Kuching).Kalau nak naik sampan tu bayar 50 sen jer nak ke seberang. Tp kitorg prefer naik kereta, jauh pon jauh lah janji selamat.

Punyalah ramai org kat depan rumah dia semuanya pelancong mcm kitorg gak lah..

Yang ni borang utk korang2 yg nak order, so bila nk balik nt baru dia hantar kat mana korang menginap.Kalau nak hantar kat airport pon boleh tp charge mahal sikit lah..

Kitorg siap masuk ke dapur nak tgk cara2 diorg buat kek lapis.Macam best pulak tgk cara2 membuat kek lapis, rasa mcm nak tolong je.

Kek yang belum siap dibakar

Incek Ary dah siap sedia pegang wallet nak byr.Takut ler tu aku beli byk2 siap buat muka cenggitu.

Ni namanya Tester ye, best giler beb tester siap potong besar2.Dah rasa macam jamuan hari raya je..Pendek kata, rasa tester dia 4-5 ketul tu boleh kenyang lah.

Ehem..ehem...Nama ko Ada? Takde kan? hahaha..Hidung aku time ni kembang2 tgk nama ku terpateri sebagai nama kek..Siap panggil Incek Ary "Bang2 tgk ni, kek ni siap letak nama i tau!bangga tak bangga lah kan.."Kuat lak aku ckp time tu..confirm2 lah org semua tau nama aku masa tu..haihh aku pedulik apa..Bangga beb..(sambil idung kembang kuncup)
See kek tu, nampak sedap kan?kek ni perisa buah asam manis campur Cadbury campur Pandan..Siyes mmg sedap sesgt!

Tarraa!!inilah hasilnya selama 2 hari berturut2 pegi kat sana.Byk gak kitorg borong.

Pemandangan dari seberang Sungai Sarawak..Bangunan tu rasanya Holiday inn kot..Correct me if i'm wrong ye wahai warga Kuching..(@_@) kak Bui Idzra Rin bg tau, yg bangunan tu namanya Riverbank suite ye bukan holiday inn. Thanks ye kak bgtau saya yg tak tau ni..hihihi..

Termenung memikirkan duit yg banyak habis..hahaha

24 ulasan:

Bui Idzra Ryn berkata...

bukan Holidar Inn lah dear..tu namanya Riverbank Suite..hehe..akak ni 'urang' Kuching..kek dyg salha ni,mmg terkenal sangat kat sini..akak kalau hari raya,mmg beli dr kedai ni jer..jimatkan masa dan tenaga..hehehehe

oya berkata...

sedap & colourful

qellissa berkata...

@Bui Idzra Rynok kak ..noted..hihihi.jap lg i tukar..tulah tgk mmg ramai pelanggan kat Kedai dia kan? mmg popular lah dia ni..

Shiela Latif berkata...

dapnye beb...terliur-liur nieh..adeiiihhh

p/s : beb...apasal watermark u jadik cenggitu...kan i buat semua transparent?...ada 3 lagi i buat tu u ambiklah semua...tapi konpius napa u letak watermark nampak background putih tu???

qellissa berkata...

@Shiela Latifentah babe, i buat camne u bg link tu..jd cenggitu plak..tu yg heran..help me pellissss

uLan berkata...

yummy toL kek lapis sarawak tu.... heeeee suka gak wat kek lapis yg simple simple je..

Nieda berkata...

MMg wajib singgah kedai kek dayang salha. Kek dia tak berapa manis. Memang kena sangat dgn selera akak.

rATu kEBaYA berkata...

byk borong kek lapis.. tang tester tu paling menarik

アヌム ちゃん berkata...

Salam.
Datang visit sini..dan baca entri :) nice blog~
Sudi2 la visit me @ frommetoyou eh..arigatou..(^____^)

atieserina berkata...

wahh byknye borong..
kek lapis sarawak mmg best..

Layan gak men game ni time bosan ade peluang dpt hadiah lg

Puanbee2 berkata...

bila nk sampai sana nih ...

Izan Ishak berkata...

nak jugak kek lapis sarawak yg yummmehhh tu~

miss.Addin berkata...

sedap ! selalu jln sarawak ke ?

Mrs. Farhan berkata...

Wahh, terliurnye tgk kek lapis azura tu.hehhehe. SInggah sini. Ingat nak dtg jenguk2, tapi tertekan button follow pulak. =)

So, saya follow. *peace*

KELI OH KELI berkata...

nk kek tuuuuuuuuuuuuuuu...nk sketttttttttttttt......nkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!

Cik Ina Do do Cheng berkata...

bestnya qelissa makan kek lapis. peberet tu.ala ciannya suami ko cik ina tengok. ngan penuh bergaya memikirkan duit habis.

wadud@duad berkata...

puh sedap tuh...
kongsi la sikit kak..
hehehehe.. berlapis2 ea..

Azlan Hasan berkata...

wah..sonok dpt mkn + borong kek lapis sarawak..mentang2 kek tu famous kat mana2..peberet tu...hahaha..

Regards,
-Strider-

amiraliyana berkata...

suka kek lapiss! memang sedap..

salam singgahh...

http://ciknalspeaking.blogspot.com

SANDRA AZWAN berkata...

Kek Lapis memang sedap!

p/s: Feel free to join my special contest! Thanks babe..;-)

SITI AISYAH BTE ARIFF berkata...

sonok gile!!aku pn nak p lah..sodap nye...

Nashays berkata...

gambar2 kek tu buat aku lapo laa qell..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

cantek n sedap nampak...

s h e e berkata...

wahh...banyaknye shopping...nk kek lapis jgk...ehehe...wink2...mcm besh je pg sane...boleh plan utk next vacation ni... :)

Related Posts with Thumbnails