Isnin, 23 Mei 2011

Showmanship kat Cultural Village memang Terbaik!!

Serius, Best Giler showmanship penari2 kebudayaan Taman Budaya Sarawak ni.Tak sia-sia kitorg bayar RM60 utk entrance fee kat TBS, coz show dia mmg tersangat lah best. Syiokk tgk berbagai kaum dan budaya di Sarawak yg dipersembahkan dalam bentuk tarian .Byk yg kita boleh pelajari tentang adat sesuatu kaum pribumi kat Sarawak ni..Show ni start pukul 11.30 pagi petang plak start pukul 4 petang.

Tarian pembukaan "welcome dance"

Tarian Ngajat Lesung- Kaum Iban
Pahlawan Iban mengangkat lesung seberat 20kg menggunakan gigi (kekuatan luar biasa). Menunjukkan kekuatan dan kepahlawan seorang wira.

20kg tu weh..selamba badak je angkat guna gigi...

Tarian Rejang Baeh - Kaum Bidayuh
Tarian dari suku kaum Bidayuh. Biasanya dipersembahkan selepas musim menuai untuk hiburan.

Tarian Langgi Julang- Kaum Bidayuh
Juga tarian dari suku kaum Bidayuh. Ini adalah tarian ritual yang dipersembahkan semasa acara pemilihan ketua kampung. Selamba badak je dia pijak badan kawan dia.

Da mcm aksi akrobatik pulak aku tengok.Salute lah kat mamat tu boleh imbang badan dia camtu..Kalau aku tu tak sempat sampai atas mesti dah jatuh..

Kagum wehh..dah naik atas buluh pastu siap boleh pusing2 cenggitu!

Tarian Kanjet Ngeleput- Orang Ulu
Kelincahan seorang pahlawan yang memburu mencari mangsa di hutan menggunakan sumpitan.

Da ready nak menyumpit.Mamat yg diri tu lah mamat penan yg we all amik gambar bersama tu..Yang aku ckp hensem tu..really dia sgt cumel dgn aksi dia yg ntah pape tu..

Part ni kelakar, punya lah beria mamat ni nak menyumpit belon alih2 sumpit boleh plak dihalakan kat penonton..Mesti tak senang duduk minah yg kat depan tu.Takut weh, buatnya sumpit tu terkena kat dia tak ke naya ..hahaha..

Tarian Serampang Baru
Tarian ini menggambarkan suasana kegembiraan kaum Melayu di perkampungan semasa menyambut sesuatu perayaan.

Last sekali penonton dipelawa naik untuk menari bersama2.Kitorg mmg dah niat nak naik pentas, tp ramai sgt sedara mara aku yg dr obersee (anak omputih ler tu) naik sampai penuh pentas tu..Last2 kitorg duduk jelah jd penonton.

11 ulasan:

blogtilldrop berkata...

terbaekkk..
picta u pun menarik..kipidap..
nice!

A D I A berkata...

Gigih amik gambar dorang menari2 ek, kai kamera cap apa ek. Terang. Kalau I sure gegar2 dah sbb dorang nari2. Eh I kai cap ayam je ehehe

Baitewei, ala join je la sedara mara u naik stage. Happening woo reramai, biar runtuj stage hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

best...

ratusiput berkata...

mmg seronok gak kalau sekali skala layan mende2 cmni.sambil tu kite leh tau adat budaya org serawak camne.

Darkbatman berkata...

hahaa.. bersemangat waja tgk dance.. mesti best! biase klau tarian sarawak, semangat yg dorg tunjuk 2 lebih..

Liyana Zahim berkata...

Bnyknye tarian.. Eh.. Sy cume tau tarian kude kepang n zapin.. Herhehrer..

NUNU EERA berkata...

unik la tarian srwk.. tpi xpnh tgk lgi..

Shiela Latif berkata...

seronok beb seronok...

Azlan Hasan berkata...

wah..best nyer..macam2 show ade..hehehe :)

Regards,
-Strider-

Aida Omar berkata...

lawa la gambar2 nie..
best gak kan sekali sekala layan tarian nie..asyik wayang je..heheh

Eza Zularyeza berkata...

sy yg duduk dlm sarawak ni pn lom prnh g ke kampg budaya tu.lalu jerk

Related Posts with Thumbnails