Rabu, 25 Mei 2011

Oh Terubuk masin!

Belum habis lagi ye cerita pasal Sarawak. Banyak sgt signature Sarawak ni, Kek lapis lah, Terubuk masinlah, Cultural Village lah, ehh pendek kata macam2lah yg menarik kat Sarawak.Sebab tu entry pon berjela2..So diharap sabar membacanya, coz benda ni penting utk sesiapa yg nak bercuti kat Sarawak boleh jadikan entry aku sebagai rujukan..(eccewaahhh..mcm program 3 hari 2 malam kat TV9 pulak!)


Oleh kerana Sarawak ni popular gak dgn Ikan Terubuk masin, ramailah member yg ngoder suruh belikan ikan terubuk.Tp klu setakat ngoder dgn ayaq liur mmg nan ado lah aku belinya.hahaha..Pagi2 lepas breakfast kat Dormani, we oll pergi Pasar Tamu DBKU. Ramai betul yg meniaga Ikan terubuk masin kat situ. Naik pening kepala dgn bau ikan pastu dgn peniaga2 dok ushar2 suruh beli kat kedai depa..Haishhh..Memang tak tau masa tu nak beli dgn sapa, last2 kitorg pegi kat satu gerai ujung Pasar Tamu tu. Sebabnya makcik tu relax je..Takde paksa2 sgt kita tgk ikan dia.Tu yg tros beli dgn dia yelah, ikan semua sama je.Org mcm aku ni mana lah dpt bezakan ikan fresh ke tak, makcik tu kata fresh aku pon beli je.Lagi pon malas nk ronda2 lagi.

Tgk ikan2 tu Fresh tak? fresh kan? kan? kan?

Yang sekor 18 hengget tu katanya pure ikan terubuk dr sarawak, so aku beli lah yang tu. Dapat lah harga 10 hengget. Murah gak kan? dalam pada aku ni tak pandai tawar menawar pon boleh dapat kurang 8 hengget tau!(ntah2 dgn org Sarawak lg murah kot).

Terror terrar (eh mcm mana nak eja terar ni?) pakcik ni packing ikan!
Siap ada handle lagi ko! Senang nak hand carry masuk flight.


Nampak tak? senangkan nak hand carry coz pakcik tu da buat handle siap2..hihihi


Nama kedai makcik ngan pakcik tu. Oh ya, Makcik Rozie ni pon ada homestay katanya..so sesiapa yg nak booking homestay, boleh lah contact2 dia tp jgn lupa sebut nama aku tau!Manalah tau makcik Rozie ni nak bg komisyen kat akusbb rekemen kat korang..hahaha!
Tak pon korang boleh cek kat Kedaiummie.blogsport.com..Blogsport? eh makcik Rozie ni buat blog sukan jugak ke?Multitasking sey!

Ehem2!nama sapa tu?


Ok ready to go!
Terima kasih pakcik coz sudi bergambar bersama Incek ary..
ok bai!



20 ulasan:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

terbaekk...

hyazz berkata...

tak reti makan

M a W a D D a H berkata...

alahai terliur plak tgk ikan terubuk masin tue...rugi xpesan...waaaaa

joegrimjow berkata...

Jom join contest senang ni, menang sehingga RM500 =)

ratusiput berkata...

senang kan sbb dorang dh siap packing2 cmtu.takyah kite pening2 nk memikir...

meaw berkata...

waaaaaaa,bestnya jalan ke sarawak...serius ikan terubuk sedap !

POSH76 berkata...

buah tangan wajib beli ni...sedap betul

ASaDa RyutaRo berkata...

semangat bungkus ikan terubok. dengan orang sarawak sendiri pun harga cenggitu jugak. biasa kalau beli banyak, leh kurang banyak.. hehe :P

Odah + One = OdahOne berkata...

kalo g swak bnda ni mmg wajib bwk blk semenanjung kn...sebut nk g swak ada 2 benda yg org akn kirim ikn terubuk masin n kek lapis swak...tapi kdg2 org krim air liur xlarat gak nak layan kan ...hoho...
SURAT CINTA DARI BUDAK 8 TAHUN?

KELI OH KELI berkata...

sedapnya terubuk masin.....ohhhh...tiba2 perutku berkeroncong.......pergh...sedap ni weh!!!

tiefazatie berkata...

sis..cantik ow papan harga die!

Shiela Latif berkata...

memang menggiurkan air liur jek terubuk masin tu...mmg murah giler lau u dapat tawar sampai tinggal seploh hengget jek babe....terre!!

Nens Collection berkata...

bestnye..sy nk sgt rs makan terubuk ni...bestnye...

aisya berkata...

uwaaa...
memang boleh buat sy homesick la ni! T_T

ABU berkata...

uh aku tak pernah pegi sarawak lagi..

el berkata...

alahaiii sedapnye...llidah ku x keharuan tgk hahahaha

nuriz berkata...

terubuk masin memang sedap heeee

CaDLyNN berkata...

mmg glamour terubuk ikan masin kat sarawak kan..

Bui Idzra Ryn berkata...

kalau singgah sarawak x beli terubuk masin mmg x sah kan..hehehe..

Just Call Me Bitt berkata...

saya suka...sedap..hehe tapi tanya tak mcmm mana dia buat ikan terubuk masin tu?? :)

Related Posts with Thumbnails