Isnin, 25 Oktober 2010

Hidup berjiran dengan mentaliti kelas ke3 sgt memuakkan

~picture credit to incik google~

Hari ini dlm sejarah aku bergaduh dgn maid jiran sebelah aku,
bukan dgn maid je ,
dengan jiran aku sekali masuk campur menangkan maid dia,
ok korang nak tau puncanya?
puncanya maid tu bebel2 masa kyra nak main basikal kat luar,
dia bebel kata kyra ni buang kasut2 dr umah majikan dia kat bawah,
ok fine,
if she said dat in front of my face,
aku boleh terima,
masalahnya dia bebel2 kat depan umah aku bg aku dgr.
And for ur info, kyra ni jarang sgt ler ada kat umah aku,
alih2 dituduhnya kyra buat benda2 tu.
aku pon hangin ler satu badan.
Aku tanya maid tu,
ko nampak ke si kyra ni yang baling ke bawah?
and she said yes!then y dat time u nampak u x ckp ngan kitorg?
apsal nak bebel2?lagipon budak tu juz 3 years old for god sake!
dia x jawab plak, then aku kata lah kasut aku ni lagi byk yg ilang sebelah,
and its branded!bukan kasut cikai2..
tp aku x tuduh plak anak majikan ko yg buat!
padahal i know anak dia camne!
he pissed In front of my house!and he threw kyra's slippers too.i saw it with my own eyes!
but i dun even said a word about it to his mom,
coz dat boy was juz the same age like kyra.
buat apa nak marah.
eventho i know, takkan mak bapak dia x ajar anak mana nak kencing,
dun juz simply kencing merata je.
alih2 jiran aku ni plak bleh backup bibik dia baik punya ayat!!
dia kata since i live there,
byk masalah timbul,
sampai si kyra main pop (mercun pop tu yg budak suka main)
pon jadi isu
aku duduk situ lg awal dr sebelum ko duduk kat situ ye.
dr aku bujang aku sewa apartment bawah,
sampai aku kawen aku beli yg tgkat atas.
all these time x penah aku jumpa jiran yg mcm ko,
sampah siap letak baik je kat depan umah aku,
klu wangi xpe,
ni da busuk dgn t**k anak ko,
aku x bising pon!
salah ke sampah tu ko simpan dulu kat umah ko sebelum nak buang?
kenapa mesti letak depan umah aku?
sampah aku pon aku x letak kat luar,
coz aku takut klu kucing datang koyak2 kan plastik sampah tu lagi naya je berbau!
lg satu, anak ko conteng kat depan umah aku pon aku x bising!
bila aku ckp td, ko kata tembok tu bukan tembok aku,
its belong to anybody who lives there.
okay, klu ko tau tu bukan tembok aku,
well its not ur wall also!
so jagalah sikit anak ko tu jgn suka2 hati conteng.
Aku rasa jiran aku ni selama ni duduk umah setinggan,
sebab tu she acted like one.
aku x condemn sapa2 yg duduk setinggan,
tp klu korang duduk berjiran dgn minah ni,
korang rasalah sendiri,
selama ni aku diam je dia buat apa.
alih2 hr ni dia plak yg lebih,
siap kata ngan aku management bising
si kyra main pop,
masalahnya management x penah jumpa aku pon ckp,
alasan dia,
dia kata aku selalu balik mlm.
hello, aku x keje hotel yg balik x tentu masa mcm ko laki bini,
aku siang da ada kat umah,
apa yg aku blk mlm?
ke ko saja ckp?
mentang2 aku ni x pandai nak bertekak dgn pompuan mcm ko.
sedap lah mulut ko ckp.
apa masalah yg aku timbulkan sejak jadi jiran ko?
selama ni aku pegi balik keje xde plak tumpang ko,
aku balik keje pon trus duduk kat umah,
xde plak bersembang bagai dgn jiran2 ngumpat2,chitchat2.. (sbb kat umah tu, xde sapa yg perangai cam ko ada masa jaga tepi kain org)
aku xde plak letak sampah2 aku depan umah ko mcm ko buat kat aku.
aku beli umah tu pon x suruh ko yg bayar!
aku makan pon bukan suruh maid ko yg masak!
meh ckp ngan aku apa masalah yg aku ngan incik Ary da bikin sejak kitorg duduk berjiran dgn ko!
jgn simply ckp ikut sedap mulut ko je!

p/s: sorry klu entry ni emosi sikit..

15 ulasan:

alexa yussida berkata...

sabar sis...org mcm tu tak bole bwa berunding dah...yg pnting cool n jgn jd macam die..if x,taraf kita sama je ngan die..sabar ye:)cuba cari alternatif lain tuk settlekan masalah tu oki..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

sgt beremosi...
sabar k...

M a W a D D a H berkata...

sabar ye qellissa...

org sekeliling kadang2 xdpt terima apa yg kita buat wlpun itu bukan salah kita...

huhuhu

.::WaNiE::. berkata...

huhuhu nak suruh sabar pun mcm la ada pilihan lain kan qelissa? kene sabar jgk kan.

pompuan gile ko jgn layan hahaha

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

kalau duduk kat rumah macam tu, ramai yang tak peduli sapa jirannya.. buat hal masing2 aje.. selisih dalam lif pun belum tentu kenal dia jiran setingkat.. sabo byk2 aje yea.. yg penting tak berperangai mcm dia..

Iman's Umi berkata...

Dok apartment gitula, ade je yg bermentaliti camtu, kita sabar ajela...sy pn kena, kul 11, 12 malam blh dia bising2, tutup pintu dgn gaya hempas2, ingt org lain jd kutu mcm dia agaknya. Ptt la penyewa terdahulu dh pesan, org sblh suka hempas pintu...yg tggl sampah dpn pintu kami pn ada, tp x pasti sape plak yg letak sampah tu.

POSH76 berkata...

Inilah adat berjiran kalau low mentality..apa2 pun kenalah respect each other..apa daa....maid pun lebih sudu dari kuah..kalu aku pun hangen beb

Shiela Latif berkata...

adeiiii...i baru dtg sini baca realnyer story babe...sian kyra...nak buat caner dah nasib u dapat jiran macam tue...kalau takat dia nyewa jer ok lagik...kalau dia dah beli rumah tue lama lah gamaknyer u berjiran ngan dia...

tapi biarkanlah dia babe...jangan ikut cam dia yang suker menyakitkan hati jiran....lama2 nanti kalau dia nak sedar, dia sedarlah...

cuma tang sampah dia kat depan rumah u tue jangan kompromi sangat...busukkkk....huh!

mahira oya berkata...

panas gak la entry nih...

acap berkata...

sabar sis. perghhh
teruk betul dapat jiran macam ni kan.

Cik Dya berkata...

oooh geram plak aku baca citer nih..jahat nye neighbour...takpe sis,sis banyak2 doa allah bagi balasan dekat orang macam ni.Rasulullah dah berpesan supaya berbaik2 sesama jiran.Ape punye manusia la...bibik tu pun cam sial!!!aku pun ada bibik gak,kalau bibik aku perangai camtu dah lama aku maki hamun.tak reti hormat orang.ntah2 dia yang suh bibik dia bebel2..ish...emo nih...

Pirate berkata...

TABIKKKKKK!!!!!!!!!

ozzy berkata...

salam..
Begitulah adat hidup berjiran ni..kdg2 hilang sabar dgn kerenah jiran2 yg x menghormati jiran lain.

sweetie2010.blogspot berkata...

Salam Qelissa,

Banyak-banyak sabar yer Qelissa.
memang ada orang yang jenis begini. Suka letak sampah depan rumah. Akak duk Apartment, jadi faham.Tapi pasal anak-anak boleh jadi bising2 gaduh tu,,napa lah orang tu. tahu jer la perangai budak.

SyUhAdA berkata...

sabar2..
tp mmg tensen gak klau ad jiran mcm tu..
slh kte je yg dia nmpak..
slh sndri tak sedar~

Related Posts with Thumbnails